Blog

2014.10.29 10:20

Plakátverseny kiállítás

2014.10. 22-én megtartottuk a 2. plakátversenyünket, és kiállításunkat. Szeretnék gratulálni minden résztvevőnek! Nagyon szép, és ötletes munkák készültek!

—————

2014.10.24 19:47

Iskolakert program

Elkészült a veteményes helyének felásása, gaz-és gyökérmentesítése. A jó termés reményében az őszi trágyázás is megtörtént.

—————

2014.10.24 08:37

A VÍZ

Ásványvíz típusok

Konyhasós víz: a konyhasó fontos tulajdonsága, hogy erős a bőrhöz való tapadása. A bőrön megtapadt só erős ingerhatást fejt ki: a szervezet védekező rendszerét – immunrendszerét – hosszabb időn keresztül ébrentartja. A konyhasó erős gyulladáscsökkentő is. A sós fürdőket gyakran alkalmazzák műtétek és sérülések utókezelésekor. A sós vizek hosszan tartó ingerük, valamint az ilyen vizekben alkalmazott fizioterápiás kezelések kiválóan alkalmasak az egészség megőrzésére.

Jódos víz: a jód számottevő mennyiségben elsősorban a konyhasós vizekben fordul elő. Együttes jelenlétük fokozza a víz gyulladáscsökkentő hatását., továbbá csökkenti a szervezetben a megnövekedett húgysav és vércukorszintet, serkenti a petefészek működését. A jódos vizeket elsősorban a női nemi szervek, a prosztata, a húgyhólyag és a húgycső gyulladásának csökkentésében, megszüntetésében alkalmazzák eredményesen. Hatásos lehet a pikkelysömör, a kéz és láb izületei, valamint a gerinc gyulladásainak kezelésében is.

Földes-meszes víz: a földes-meszes vizekben a kalcium és a magnézium biológiai hatása kiemelkedő. A kalcium gyulladáscsökkentő hatással bír, ami helyileg érvényesül, mivel a kalcium hatására a baktériumölő sejtek száma növekszik. Kalcium hatására fokozódik a vizelet kiválasztás, aminek következtében elősegíti a vesehomok és a vesekő eltávozását.

Kénes víz: fürdőzéskor a kén nemcsak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe. Kopásos izületi betegségeknél, a kénes víz előnyös hatást vált ki, mivel ilyen esetekben az izületek kénsavtartalma lecsökkent. A kén kitágítja a szívkoszorúereket, így javul a szív vérellátása, tehát pozitív hatással lehet a szív és érrendszeri megbetegedéseknél is. Továbbá az érfalakba beépült kén gátolja a koleszterin beépülését a szervezetbe.

A kén alkalmas bizonyos bőrbetegségek kezelésére is.

Szénsavas víz: a természetes szénsavas víznek literenként legalább 1000 mg szénsavat kell tartalmaznia. Az igazán értékes ásványvizek (gyógyvizek) az ásványi sók mellett szénsavat is tartalmaznak. A szénsav kitágítja a felszíni ereket, aminek következtében fokozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövetek és az izmok vérellátása, ami fokozott anyagcserével is jár. A szénsavas vízben való fürdés serkenti a szívműködést azáltal, hogy a szívkoszorúerek kitágulnak, Fürdőkúra keretében a szénsavas vizeket elsősorban szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére javasolják. Javasolják továbbá különböző szervek nem megfelelő vérellátása esetében is, pl. a cukorbetegség egyes eseteinél, bizonyos mozgásszervi betegségeknél, időskori mészhiánynál.

Radonos víz: a radonos víz hatására az erek kitágulnak, emiatt erős fájdalomcsillapító hatással bír. Bőrön át és légzés útján is bejuthat a szervezetbe. Ezek a vizek azonban nagyon ritkák.

—————

2014.10.23 10:39

Reformkonyha klub

Ezen a foglalkozáson a gyerekek egy olyan növénnyel ismerkedhettek meg, melyet otthon nem vagy pedig nagyon ritkán szoktak használni. Ez a brokkoli. A foglalkozás végére egy nagyon finom brokkoli krémlevest készítettek.

—————

2014.10.08 07:36

A VÍZ

Az ásványvizekről

Ásványvíznek, azokat a felszín alatti vízrétegekből származó vizeket nevezik, amelyek nem tartalmaznak az egészségre ártalmas anyagokat, és ásványi anyag tartalmuk magas (legalább 500 mg/liter),   továbbá nem esnek át  vízkezelésen, tisztításon, csővezetékes vízszállításon.. (A palackozott vizeken fel kell tüntetni a literenkénti összes ásványianyag tartalmat)  

Szervezetünkben a naponta leadott folyadékkal együtt az ásványi anyagok is veszendőbe mennek, amelyekre az anyagcsere-folyamatokhoz égetően szükségünk van. Ennek pótlására a csapvíz mellett az ásványvíz  fogyasztása a legideálisabb, amely a folyadékkal együtt értékes ásványi anyagokat és nyomelemeket is szolgáltat – kalóriák nélkül.

Az ásványvizeket külsőleg és belsőleg is használjuk, ugyanis nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fürdőkben is ásványvizekben fürdünk.

Minden ásványvíz különböző fajtájú talajokon folyik keresztül, emiatt ízük és ásványianyag-tartalmuk is eltérő.

A szén-dioxid tartalmú vizek például serkentik a légzést és az emésztést, a bőséges magnézium és kálium tartalom pedig erősíti az idegeket.

—————

2014.10.01 19:07

Röplabdaedzés

Röplabdás lányaink szeptember hónapban 5 edzésen vehettek részt André tanár bácsi vezetésével. Az első edzések célja, hogya gyerekek hozzászokjanak a rendszeres mozgáshoz a nyári pihenés után. A játékos kedvcsináló feladatok után megkezdődtek a komoly izomerősítő edzések is.

—————

2014.10.01 18:24

Aerobik

Újra egy kis aerobik!

Az órák célja:

·    Az aerobik sportág megismertetése a tanulókkal: fitnesz-aerobik

• A rendszeres sportolás igényének kialakítása

• Egészséges életmódra nevelés

• Sikerélmény biztosítása egyénre szabott pozitív megerősítésekkel

• Motorikus képességek fejlesztése: gyorsaság, erő, állóképesség

• Koordinációs képességek fejlesztése az egyéni adottságok és az életkor

figyelembevételével: mozgástanulás, mozgásalkalmazás

• Pozitív személyiségvonások fejlesztése: nehézségek leküzdése, egészséges önbizalom fejlesztése, kitartás

• Figyelem, fegyelem, akaraterő fejlesztése

• Ízületi mozgékonyság fejlesztése a sportág jellegének megfelelően

• Ritmusérzék fejlesztés

• Aerobik alaplépések fejlesztése követéssel, a fitnesz-aerobik alapóra kritériumainak figyelembe vételével, zenére

Októberi időpontok:

2014.10.06.    16:00-17:00

2014.10.13.    16:00-17:00

2014.10.20.    16:00-17:00

 

—————

2014.09.26 13:35

Iskolakert program

Elindult iskolakert programunk is Vindeizen Ferencné tanár néni vezetésével. Szeptember hónapban a gyerekek megismerhették a kerti eszközök baleset mentes használatát, kimérték a leendő veteményeskertet, és a komposztálás jelentőségét.

 

—————

2014.09.25 17:25

Zenés mozgásprogram

Októberben három alkalommal tartunk egy kis zenés tornát a 15 perces szünetben. Aki kedvet kapott csatlakozhat nyugodtan! Várunk mindenkit sok szeretettel!

2014.10.01. 10.40-10.55    5. évfolyam  Szakaliné Barkaszi Éva tanárnővel

2014.10.08. 10.40-10.55    6. évfolyamosok Fazekasné Tarjányi Krisztina tanárnővel

2014.10.15. 10.40-10.55    7. évfolyam Szakaliné Barkaszi Éva tanárnővel

—————

2014.09.23 11:20

Reformkonyha klub

2014.09.22-én megtartottuk első reformkonyha foglalkozásunkat.

Az első foglalkozáson Fejes Mihályné, és Kiss Béláné tanító nénik vezetésével brokkoli krémlevest készítettek a gyerekek. A leves nagy sikert aratott!

—————