A VÍZ

2015.02.02 07:45

Vezetékes víz, csapvíz:    A magyar szabványok csak a víziközművek által szolgáltatott,  csapokból  folyó vizet nevezik ivóvíznek. Az ivóvizet akkreditált - minősített - laboratóriumokban  több, mint 100 összetevőt tekintve ellenőrzik kémiai, fizikai, biológiai, bakteriológiai,  toxikológiai, radiológiai szempontok szerint. Az összetevők  esetében a szigorú előírások alsó és felső határértékeket határoznak meg, melyeknek meg kell felelni az ivóvíznek.  Hazánkban a csapokból folyó víz  kb. 95%-ban  földfelszín alatti  víznyerőhelyekből származik. Néhány kis település kivételével egészséges, bátran fogyasztható, semmilyen egészségkárosodást nem okoz. Nyáron nagy melegben megfelelő hőmérsékletű, élvezhető minőségű csapvizet gyakran csak akkor kapunk, ha egy kicsit kifolyatjuk a vizet. Ez főleg a panelházak konyháiban szükséges, mert a  hiányosan szigetelt vezetékekben a víz felmelegszik. Az ivóvízminőség-javító program célja, hogy  minden településen még jobb legyen, feleljen meg az   európai uniós előírásoknak a csapokból folyó víz.  A csapokból folyó víz ásványi-anyag összetételét tekintve  az ország nagy részén hasonló  a legtöbb üzletekben kapható palackos vízhez. Többek között a Bakonyban, Tatabányán, Miskolcon, Szombathelyen,  Fejér megyében,  Zalaegerszegen   a vezetékes víz  ásványi anyagokban gazdagabb, mint több  palackozott  úgy nevezett ásványvíz.

—————

Vissza