A VÍZ
2015.02.02 07:45Vezetékes víz, csapvíz: A magyar szabványok csak a víziközművek által szolgáltatott, csapokból folyó vizet nevezik ivóvíznek. Az ivóvizet akkreditált - minősített - laboratóriumokban több, mint 100 összetevőt tekintve ellenőrzik kémiai, fizikai, biológiai, bakteriológiai, toxikológiai, radiológiai szempontok szerint. Az összetevők esetében a szigorú előírások alsó és felső határértékeket határoznak meg, melyeknek meg kell felelni az ivóvíznek. Hazánkban a csapokból folyó víz kb. 95%-ban földfelszín alatti víznyerőhelyekből származik. Néhány kis település kivételével egészséges, bátran fogyasztható, semmilyen egészségkárosodást nem okoz. Nyáron nagy melegben megfelelő hőmérsékletű, élvezhető minőségű csapvizet gyakran csak akkor kapunk, ha egy kicsit kifolyatjuk a vizet. Ez főleg a panelházak konyháiban szükséges, mert a hiányosan szigetelt vezetékekben a víz felmelegszik. Az ivóvízminőség-javító program célja, hogy minden településen még jobb legyen, feleljen meg az európai uniós előírásoknak a csapokból folyó víz. A csapokból folyó víz ásványi-anyag összetételét tekintve az ország nagy részén hasonló a legtöbb üzletekben kapható palackos vízhez. Többek között a Bakonyban, Tatabányán, Miskolcon, Szombathelyen, Fejér megyében, Zalaegerszegen a vezetékes víz ásványi anyagokban gazdagabb, mint több palackozott úgy nevezett ásványvíz.
—————