A VÍZ
2014.09.18 07:29Sziasztok!
Szeretnék néhány érdekességet, gondolatot, ismeretet megosztani veletek a vízzel kapcsolatban. Sokan természetesnek veszik, hogy van, rendelkezésünkre áll. Sok embertársunkban felmerül a kérdés: milyen vizet igyunk? A médiában gyakran ellentmondó közlemények, tájékoztatók jelennek meg, melyek többségét reklámcélok, üzleti meggondolások befolyásolnak.
Első körben az ásványvizeket szeretném bemutatni nektek!
Palackozott vizek, ásványvizek: A palackos vizek többségét bátran fogyaszthatjuk, bár igazi ásványvíz minőség csak nagyon kevés palackos vízre jellemző. Európai uniós csatlakozásunk előtt csak a min. 1000 mg literenkénti ásványi összetevőt tartalmazó vizeket lehetett ásványvíznek minősíteni. A palackos vizek többsége - amit ásványvíznek neveznek - ennél jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz. Vásárlás előtt minden esetben olvassuk el a feliratot az összetevőkről! Nem javasoljuk a magas fluoridtartalmú (1,5 mg/litert meghaladó) és a magas vagy alacsony kémhatású ( semleges: a 7 pH értékű) palackozott vizek fogyasztását. Célszerű úgy váltogatni a különböző márkák között, hogy eltérő víznyerőhelyekről ( Alföld, Dunántúl, stb.) származzanak, ugyanis lényegesen csak ekkor térnek el egymástól az ásványianyag összetételt illetően. A palackos vizeket - különösen a szénsav nélkülieket - felbontás után hűtőszekrényben tároljuk és 24 órán belül mindenképpen fogyasszuk el, mert elszaporodnak bennük a káros baktériumok! Amikor megizzadunk - nagy hőség vagy nehéz fizikai munka következtében - a magasabb nátriumartalmú palackos vizek fogyasztását ajánljuk. Normál esetben az alacsonyabb nátriuntartalmú vizeket válasszuk! A csapvíz maximális nátriumtartalma 200 mg lehet literenként.
—————