A VÍZ

2014.09.18 07:29

Sziasztok!

Szeretnék néhány érdekességet, gondolatot, ismeretet megosztani veletek a vízzel kapcsolatban. Sokan természetesnek veszik, hogy van, rendelkezésünkre áll. Sok embertársunkban felmerül a kérdés:  milyen vizet igyunk? A médiában gyakran ellentmondó  közlemények, tájékoztatók jelennek meg, melyek többségét reklámcélok, üzleti meggondolások befolyásolnak.

Első körben az ásványvizeket szeretném bemutatni nektek!

Palackozott  vizek, ásványvizek:      A palackos vizek többségét bátran fogyaszthatjuk, bár igazi ásványvíz minőség csak nagyon kevés palackos vízre jellemző. Európai uniós csatlakozásunk előtt csak a min. 1000 mg literenkénti ásványi összetevőt tartalmazó vizeket lehetett ásványvíznek minősíteni. A palackos vizek többsége - amit ásványvíznek neveznek - ennél jóval kevesebb ásványi anyagot tartalmaz. Vásárlás előtt  minden esetben olvassuk el a feliratot az összetevőkről!  Nem javasoljuk a magas fluoridtartalmú (1,5 mg/litert meghaladó)  és a magas vagy alacsony  kémhatású ( semleges: a 7 pH értékű)  palackozott vizek fogyasztását. Célszerű úgy váltogatni a különböző márkák között, hogy eltérő víznyerőhelyekről ( Alföld, Dunántúl, stb.) származzanak, ugyanis  lényegesen csak  ekkor térnek el egymástól az ásványianyag összetételt illetően.  A palackos vizeket  -  különösen a szénsav nélkülieket -  felbontás után hűtőszekrényben tároljuk és 24 órán belül mindenképpen fogyasszuk el, mert elszaporodnak bennük a káros baktériumok!  Amikor megizzadunk - nagy hőség vagy nehéz fizikai munka következtében - a magasabb nátriumartalmú palackos vizek fogyasztását ajánljuk. Normál esetben az alacsonyabb nátriuntartalmú vizeket válasszuk! A csapvíz maximális nátriumtartalma 200 mg lehet literenként.

—————

Vissza